Entri Terbaru

marah..

Assalamualaikum..
marah marah marah..
apa yang korang buat kalau tengah marah?
  1. marah orang tu balik?
  2. buat kerja dengan menghempas-hempas barang?
  3. atau marah dalam hati? 
ok..
marah ni banyak caranya kan?
ada dua kategori marah..
pertama marah secara terang-terang (nak bg tahu bahawa kita sedang marahkan dia).
marah terang-terangan ni pulak ada dua,,
satu, terus je bagi tahu orang tu yang kita tengah marah
kedua, buat kerja hempas barang(ni yang tak minat)
bagi yaya better bagi tahu je kalau awak tu marah kan tak perlu nak hempas sana sini..
tapi marah yang ni lagi bagus..
terjaga sikit hati kita..
iaitu marah dalam hati..
nak maki hamun ke nak marah kuat2 pun takpe tapi dalam hati..
kalau yaya pulak,,kalau marah budak2 biasa la kan cakap je kat dorang..
tapi kalau marah pada seseorang yaya lebih banyak diam..
sampailah orang tu dah buat yaya hilang sabar..
tapi kesabaran yaya jangan dicabar..
 
 
bila mengimbas kembali zaman tingkatan enam tinggal diasrama..
yaya memang tak pernah marah orang, hanya sekadar menegur..
tapi suatu hari tu bila budak-budak dah push yaya dengan geng-geng yaya..
memang terkeluar segala amarah..
sebelum ni yaya hanya pandang ,tegur dan diam kalau dengar korang nak perli bagai..
yaya tengah dok diam dengar korang push kami tetiba ada pulak suara sumbang bercakap dengan nada perli " hai kak dila, diam je ke? "
mula-mula boleh sabar lagi, tapi yang korang push banyak kali tu kenapa dekat yaya?
memang kenalah kan..
bila dah yaya bukak mulut, memang terdiam la korang macam ada malaikat lalu..
mana taknya suara yaya boleh dengar dua block asrama puteri..
nah amik ko..lepas dari tu,, dorang tak berani langsung dah nak push kami..
lagi-lagi yaya..dan dorang pun tak berani nak tegur or tanya yaya apa-apa dalam masa 2-3 hari..
mana taknya..dorang memang perlukan yaya..
sebagai ketua asrama puteri,, takkan la yaya nak lepas tangankan??
yaya marah sekejap je..dak korang nak sangat yaya bersuara..kan dah kena..
maaf lah adik2 kakak awk ni garang sangat..
 
haa..sebab tu yaya lebih suka diam kalau marah orang..
kalau yaya cakap kang lain jadinya..
ye la kita kalau dah marah sangat kan tak boleh kawal emosinya..
marah kan kawan syaitan..
dan marah jugak boleh merosakkan diri..

didalam Al-Quran melalui firman Allah S.W.T.: "Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan daripada syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Mendengar lagi Amat Mengetahui." (al-A'raf :200)
 
"Apabila seseorang kamu marah, sedang dia berdiri, maka duduklah, jika marahnya berhenti (maka baiklah) jika belum, maka hendaklah dia berbaring." (Abu Daud)
 
sabda Nabi s.a.w.: "Sesungguhnya marah itu dari syaitan. Syaitan itu dijadikan daripada api,apabila kamu marah, maka hendaklah dia mengambil wuduk." (Abu Daud) 

 semoga kita mendapat sesuatu kali ini..

4 comments:

  1. selalu kalau marah akak istigfar jer banyak2 dalam hati...pas tu gi cari satu tempat sunyi yang tersorok sikit mengucap dan tenangkan hati... pas tu, telefon betterhalf akak, ngadu...citer kat dia, mintak pendapat...dan biasanya dialah yang akan pujuk dan cool down kan akak... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..betul tu..kalau marah cepat2 istighfar..nanti kurang la marahnya lepas tu hilang..

      Delete
  2. kalau marah, suka berdiamm..
    pastu muhasabah diri sendri..
    pastu kejap2 lagi, cool lah semula..
    hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
~ Komen yang baik-baik sahaja ye.
~ Hantar sekali je nanti Yaya terima, jangan banyak kali tau.

Terima kasih ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...