Entri Terbaru

AURAT : dagu atau bawah dagu?

dalam kewajipan menutup aurat sering kita leka dan alpa..

tak payah nak menunding jari ke arah orang lain..
tengok gadis kat atas tu (of courde la yaya )
alhamdulillah dia dapat menutup aurat..
tapi adakah sempurna??
owh!! tidak..
masih lagi ada kekurangan pada diri dia dari segi menutup aurat..
 sumber ni yaya ambil dari blog hukum-hakam

Soalan:

Adakah dagu wanita termasuk aurat (anggota) yang dilarang memperlihatkannya.. saya ada melihat wanita yang memakai tudung dan menutup dagunya..minta penjelasan wallahua'lam


Jawapan:

Dagu wanita tidak termasuk di dalam aurat. Barangkali yang dimaksudkan oleh saudara penyoal iaitulah bahagian bawah dagu wanita. Jika benar demikian, maka jawapannya, bahagian bawah dagu wanita adalah TERMASUK AURAT yang wajib ditutup. Ini kerana bahagian tersebut tidak termasuk dari batas-batas wajah yang boleh dibuka. al-Syirazi berkata:

والوجه ما بين منابت شعر الرأس إلى الذقن ومنتهى اللحيين طولاً، ومن الأذن إلى الأذن عرضاً

Maksudnya: “Dan wajah itu apa yang ada diantara tempat tumbuh rambut kepala hingga ke dagu dan hujung kedua-dua rahang, secara panjang. Lebarnya pula dari telinga hingga ke telingan satu lagi.”

Kata al-Nawawi di dalam al-Majmu’ ketika memberi komentar kepada perkataan al-Syirazi ini:

هذا الذي ذكره المصنف في حد الوجه هو الصواب الذي عليه الأصحاب ونص عليه الشافعي رحمه الله في الأم

Maksudnya: “Yang disebut oleh penulis (al-Syirazi) tentang batas wajah, ianya benar seperti pandangan al-Ashab, dan telah dinyatakan perkara ini oleh al-Syafie RH di dalam kitabnya al-Umm.”

Berdasarkan kenyataan ini, sekali lagi dinyatakan bahawa bahagian bawah dagu TIDAK TERMASUK WAJAH, oleh kerana itu ia WAJIB DITUTUP.

30 comments:

  1. nice info Yaya.. selama ni nak tau bawah dagu tu aurat tak.. insya-Allah, Hana antara pembelinya nanti ^^ cepat2 upload.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimak kasih..ok dear..
      tunggu tau..
      coming soon

      Delete
  2. thanx atas info...
    akak ada pertanyaan...
    adakah persoalan ni bab khilafiah? bab persoalan bawah dagu ni...

    Nak TopUp telepon, jom join segmen. KliK me

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..
      ye..ada juga yang kurang faham dan meragui..jadi lebih baik kita merujuk kepada yang berilmu..

      Delete
  3. sbb tu bila pakai telekung utk solat, kena pakai betoi² bwh dagu, kena tutop bahagian bwh tu...tengs for the info adeq manis...

    ReplyDelete
  4. Nice sharing dik..
    Mudah2an 1 hari nanti buat diri ni.....

    ReplyDelete
  5. :) ok dila akak juga nak sebarkan pd mereka yg di sabah ni.. hehe :) nice teruskan berdakwah dan semoga segala effort dila ini menjadi saksi utk saham2 dila di akhirat kelak.. insyaAllah ya ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih akak..
      insyaAllah..
      semoga dapat membantu dila di sana ^_^

      Delete
  6. thanks for sharing.. semoga kita dapat kekalkan tutup aurat dgn sempurna ye yaya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..
      amin..insyaAllah kak nida ^_^
      semoga istiqomah

      Delete
  7. Terima kasih ye akak sebab share info ni. =D

    ReplyDelete
  8. Thanks,nice info..
    selama nie dah lama juga trtya2 pasal nie..tapi tiada usaha untuk mgetahuinya..hihi
    skrg dah tahu.. ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..
      sekarang dah tak ragu la kan??

      Delete
  9. owh..x sgka ye..
    dok tgk certain org je yg ttup..igtkan sja2..=/

    ReplyDelete
  10. slm sis!akk ms solat mmg fokus tang2 dagu ni.pakai tudng yupp kdg2 ralit tak adjust betul2 utk ttp.tq ye dear utk entri ni ^^

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum, Jom join kalau ade mase :) http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/04/segmen-barang-blog-by-nisha.html

    ReplyDelete
  12. eeemmm...persoalan yg harus kita ketahui, nampak simple tapi penting bagi wanita, thanks yaya

    ReplyDelete
  13. nice entry dear :)...jangan lupa promote kat cik akak dear :)

    ReplyDelete
  14. Assalam,tumpang tanya. kat mana saya boleh beli inner berdagu yang selesa?

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
~ Komen yang baik-baik sahaja ye.
~ Hantar sekali je nanti Yaya terima, jangan banyak kali tau.

Terima kasih ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...