Entri Terbaru

Again :'(

Assaalamualaikum semua..
Dapat juga menaip lagi..
masa tengah free ni.. (free apanya, ada lima pasang lagi baju nak kene siapkan)...
rehat la jap..karang pening la fulak kan..
lepas je entri bleeding again hari tu..banyak komen dan nasihat dari adik, kakak, dan abang blogger..
suruh minum air banyak la, sumbat sirih pun ada..
kali ni "again" lagi..again and again dan takut dia again lagi..kisahnya begini..lepas je chit chat dengan blogger +Kathy Rbain  semalam..Yaya pun pergi la sambung jahit..tak sampai beberapa menit..
tetiba rasa sesuatu..eh eh ni bukan macam hingus je...
Yaya p la sentuh hidung nak kan kepastian..
dan ternyata memang yang ku sangka..
oh MERAH nya makngah!!!
terus Yaya berlari ke bilik then ke bilik air..basuh punya basuh (lama jugak la)..
ada la nak dekat sepuluh minit basuh bagi darah tu stop..
tapi kejap je..then cepat-cepat Yaya sumbat tisu dekat hidung (nak cari sirih dah malam la pulak kan)..
dok la sambung jahit balik..dah macam lama sikit agak dah kering, Yaya pun p la cabut tisu tu karang beso sebelah pulak lubang hidung ni..pelik pulak jadinya nanti..
then rasa lagi.tapi kali ni Yaya tahu apa yang nak keluar..
di keluar bergroup..macam darah beku..ni la ending kalau nak stop bleeding..
mesti keluar darah beku..kali ni dua hari dah berdarah..panas sangat kot lagi satu Yaya sejak lima hari lepas bersin memanjang..
mana taknya menjahit kan..alah dengan bulu benang dekat baju tu..bersin punya bersin keluar pulak darah
tapi yang Yaya dah biasa ialah hanya lubang hidung belah kanan je yang akan berdarah..belah kiri tak..
sebab tu bila nak sentuh je lubang hidung belah kanan macam takut-takut dan satu lagi Yaya mesti marah kalau orang cubit hidung Yaya, mana taknya..tup tup karang keluar pulak darah..tu yang payah lagi-lagi darah ni banyak pulak tu lama pulak nak basuh..

Dah pernah dah jumpa doktor 3 tahun lepas..hehe..tak pe nanti Yaya g klinik pulak ye sebab malas la nak g hospital, memanjang jem..mana tak jem, ramai jugak orang yang sakit, jadi Yaya lebih suka g klinik..
Doktor tu cakap pembuluh darah pecah...Yaya pun tak tanya banyak then anguk-anguk je..doktor ada la bagi tahu cara ak stop kan kalau darah keluar..
nak tahu kenapa pembuluh darah boleh pecah?? klik sini..
okay la..puas dah membebel..nak sambung jahit balik..tata ^_^

18 comments:

  1. bahaya jugak tu yaya..apa kata yaya pi hospital untuk pemeriksaan lanjut...

    ReplyDelete
  2. akak pun risau yaya bila anak akak selalu berdarah hidungnyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene bawak anak akak jumpa doktor tu..

      Delete
  3. again?..jmpe doc. terus je yaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lepas raya ni yaya jumpa okay :)

      Delete
  4. better jumpa yang lebih pakar ya..bahaya..jaga kesihatan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cadang nak jumpa pun...lepas raya

      Delete
  5. yaya, pergi klinik pakar atau hospital untuk further check up, jangan biarkan...cegah sebelum melarat...hopefully just panas dalam dan tak ada apa2 occay...akak doakan yaya sihat2 jer selalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks akak..
      lepas raya ni yaya pergi buat check up okay :)

      Delete
  6. baik pergi hospital juga yaya.. bahaya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye nanti yaya pergi ok ^_^ kaka syg

      Delete
  7. kita sama, dulu kecik2 idung selalu berdarah, tp skrg seminggu sekali msti berdarah, sama jgk belah kanan jek! kadang tgh penat2 agkat barang ke ape ke, rase mcm benda laju kuar igtkn ingus jernih tu, tp bile lap...nah!!! abis merah jari, :) yaya kalau ada solution share dgn akak ye :) http://rai-raihannah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay kalau yaya tahu yaya inform akak okay ^_^

      Delete
  8. cian yaya.. bwak jumpa doc ye yaya..

    ReplyDelete
  9. ada pening x?? bhya la kalau ada drah beku..harap sihat2 jelh selalu..smoga dalam peliharaanNya..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
~ Komen yang baik-baik sahaja ye.
~ Hantar sekali je nanti Yaya terima, jangan banyak kali tau.

Terima kasih ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...