Entri Terbaru

Meniru Blogger Lain.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Meniru? Mesti time exam banyak la cakap pasal meniru ni dengan bawak toyolnya lah. Toyol? Toyol yang dibawa semasa exam bukanlah toyol yang hidup tu tapi toyol ini adalah sejenis, haa?? kertas jawapan. Kan senang nak paham. hehe... ^_^

Kali ni nak kupas(cewah), pasal kes tiru-meniru antara blogger. Ni selalu terjadi antara blogger senior and junior, tak pun yang popular dan newbie. Bukan newbie je, yang lama-lama pun ada jugak. Yaya tak masukkan semua blogger, tapi segelintir, ada beberapa juga lah. Yaya pun newbie jugak. 

Ini terjadi bila blogger A melihat blogger B ni popular, lepas tu mula lah nak tiru cara design blog, cara penyampaian entry, cara ayat dan bermacam lagi. Kalau bab-bab design ni memang Yaya tak mahir lah, buat setakat yang mampu je. Tapi ada jugak blogger cilik yang sangat pandai mendesign blog, bukan pandai mendesign tapi pandai menciplak design blogger lain. Ni yang tak gemar, habis huru-hara jadinya. Tak mahu lah macam ni, kita nak berblog secara sihat kan? Bila macam ni akan timbul ketidakpuashatian blogger lain.

Habis pasal ciplak design, cerita pasal gaya penyampaian pulak. Setiap individu mempunyai gaya dan cara penyampaian mereka sendiri dan dengan cara itulah mereka akan diingati oleh blogger lain. Misalnya dia ada trademark sendiri, pasti orang akan ingat. Bila kita cuba meniru cara blogger lain, pasti timbul ketidakselesaan dalam menulis entry. Pasti korang akan rasa, ngrrrr. Kalau korang pun rasa ngrrr tapi taip juga, pembaca lagi la double triple ngrrrr dan peliknya dengan penulisan anda. 

Tuntasnya, (kan dah masuk ayat karangan) berblog lah secara sihat. Jadi diri sendiri dan jangan cuba menjadi diri orang lain. Cara kita tak akan sama dengan orang lain dan dengan cara kita itulah kita diingati. 

15 comments:

  1. Assalammualaikum uhti.. Huhu.. Bagus entri awk pg2 ni.. huhu.. Ckp psl org tiru blogger lain ni,yan baru je kena pd 19/1 hari tu.. Ya Allah,hanya Allah je lah yang tahu betapa sakitnya hati ni bila yan baca salah satu entri tutorial yan tu, dicopy pasta.. Tak marah pun kalau dy nk copy pasta tuto tu, tapi cara penyampaian entri tu dan ayatnya,sama dengan entri yan.. Yela, kita sbg blogger ni kdg2 nak mencari idea bukannya snang,kan..huhu.. Anyway, nice entri yunk! Thumbs up
    jemput singgah luahan hati yan dekat sini tau..hehe
    http://azyanramle.blogspot.com/2014/01/kaki-copypaste.html

    ReplyDelete
  2. Huhuhuhu... biasa la tu.. positif ^____^

    ReplyDelete
  3. betul tue dear. fyna pun masih lagi mencari rentak utk berblog.

    ReplyDelete
  4. betul tu! tak suka dengan orang macam ni.

    ReplyDelete
  5. salam. sy x suka tiru2 ni. biarlah jd identiti sendiri..

    ReplyDelete
  6. yang popular duplicate popular pun ada, yang senior duplicate senior pun ada...sangat tak selesa bila orang meniru gaya kita... sangat tak sesuai ok, tapi redhakan ajerlah... walau tak suka sekalipun, maybe dia tak ada identiti yang tersendiri dan masih tercari2 identiti ataupun jenis yang trying hard to fit in... jangan nampak plastik sangat dahlah... hu huhu...

    ReplyDelete
  7. Isu ni memang dah lama dan sampai sekarang masih berlaku lagi isu copy paste ni. Kena tegur orang mengopy paste.

    ReplyDelete
  8. setuju, blogging dengan cara kita sendiri...
    orang suka tak suka, kita taklehh paksa
    habit sy, menulis panjang sejak dari awal start blogging..
    walaupun ada yang komen ckp entri panjang, tp susah nk berubah sebab dh terbiasa dengan penulisan camtu
    klu tak buat, rasa tak puas ati, lol
    Problem jugak

    apa yang penting, be yourself, be original

    ReplyDelete
  9. sabar jela dengan manusia yang macam tu :)

    ReplyDelete
  10. stuju2... biarlah kita dikenali dengan gaya penyampaian tersendiri :D nak jadikan otai blogger sebagai rujukan tak salah tp copy 1 satu entry and design...mmg haru lah :D

    ReplyDelete
  11. setuju sangat2 dengan cik yaya.. ^_^

    ReplyDelete
  12. akak setuju dengan entri yaya ni. dalam menulis, perlu ada originaliti sebab itu menunjukkan identiti seorang blogger.

    ReplyDelete
  13. setuju :) lebih baik teruskan je dengan gaya kita. tak perlu meniru yang lain. tapi, kalau nak jadikan rujukan tu ok lagi :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
~ Komen yang baik-baik sahaja ye.
~ Hantar sekali je nanti Yaya terima, jangan banyak kali tau.

Terima kasih ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...