Entri Terbaru

Kegilaan BER "selfie"



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Dua tiga hari ni rajin pulak kan Yaya dok update entri, maklumahlah kelas online jadi sambil menyelam minum air. ^_^ Pagi ni nak update entri yang dah lama di draf kan dah. Tak la lama sangat dalam 2,3 minggu jugak la >_<

Baiklah, sekarang ni fenomena berselfie. Dulu Yaya ni tak tahu tau apa la yang dorang ni dok selfie kan. Jenuh memikir dan akhirnya Yaya tahu apa itu selfie. Kesian Yaya ni kan. Fenomena berselfie ini makin melarat dikalangan kita semua tidak kira usia lagi-lagi yang memang gila camera. Tapi Yaya tak sangka la sampai keluar satu kenyataan yang mengatakan selfie itu tanda sakit mental. Mungkin sebab seseorang itu menjadi terlalu obses dengan aktiviti menselfiekan diri mereka. Bagi pandangan Yaya, selfie ini banyak keburukan daripada kebaikannya. Korang yang suka selfie tu jangan pula marah pada Yaya ye. Ini adalah pandangan dan setiap orang ada pandangan mereka sendiri dan ini pandangan Yaya.

Dari apa yang Yaya perhatikan, sekarang ini terdapat pasangan-pasangan yang bukan muhrim mengupload gambar mereka yang keterlaluan. Tiada sifat malu dalam diri mereka sehinggakan mereka berani menunjukkan gambar yang boleh dikategorikan sebagai lucah dilaman sosial. Ada sesetengah yang gemar berselfie sehinggakan mereka tak sedar apa yang mereka tunjukkan itu boleh membuka aib mereka sendiri. Dari sini keburukan selfie itu banyak. Bila difikirkan dari segi agama, ramai yang gemar berkongsi gambar yang tidak menutup aurat. Pernah tak korang tengok video yang dibuat tentang apa akan jadi pada facebook kita akan datang macam tu la kalau tak silap. Video ini menunjukkan dosa yang kita lakukan setiap saat apabila kita share gambar yang tidak menutup aurat dan setiap tu ada ajnabi yang tengok. Sejak melihat video ini, Yaya terus buang gambar2 yang tidak menutup aurat walaupun sedikit yang ada dilaman sosial. Takut..sebab apa? sebab mati tak tunggu kita untuk delete gambar yang tidak menutup aurat tu dulu. Andai kata kita sudah tiada, siapa nak delete gambar tu? Kalau ada yang tahu password kita takpe dan dia tolong delete akaun facebook kita, tapi kalau tiada???

Tak salah kalau nak selfie ni, tapi kena pandailah jaga diri.

7 comments:

  1. Salam Oot,

    You know me, and I am one of those yang really, really camera shy! Hahaha. As someone ever said to me, kita tak tahu kan bila due date nyawa kita?

    ReplyDelete
  2. fae pun x lagi share gambar x tutup aurat kat fb. semua fae privatekan.

    ReplyDelete
  3. Saya suka selfie tapi simpan sndri jer...

    ReplyDelete
  4. mana tak sakit mental kalau sanggup bunuh diri gara gara selfie.

    ReplyDelete
  5. Assalam, salam ukhuwah dan salam ziarah dari bunda

    ReplyDelete
  6. Cite pasal aib ni mmg skrg tnpa sedar kita dh buka aib sndri kn yaya.....nk bt pape mmg kna fikir pjg dh skrg ni

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
~ Komen yang baik-baik sahaja ye.
~ Hantar sekali je nanti Yaya terima, jangan banyak kali tau.

Terima kasih ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...