Entri Terbaru

Don't Judge



|Kisah silam| Kita mudah menilai dan menghukum seseorang disebabkan kisah lalunya. Sedarkah kita dengan cara sedemikian membuatkan orang yang cuba berubah berasa sangat rendah diri dan terhina. Manusia, mudah sahaja menghukum. Manusia mahukan kesempurnaan sehinggakan tidak mahu langsung menerima kekurangan. Hanya kerana kurangnya yang sedikit, kebaikannya yang lain langsung tidak dipandang. 
"Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa hadapan"
Walau besar mana pun kesalahan seseorang, berilah peluang dan terimalah dirinya kerana semua orang mahu menjadi yang terbaik buat diri.

Blogger dan diari

Blogger tumbuh bagai cendawan selepas hujan | Dahulu kalau kita sebut "blogger", tak ramai yang tahu. Asing rasanya ditelinga. Hanya yang ada dua tiga kerat. Tapi sekarang ni kalau sebut perkataan "blogger", ramai mengerti. Berpuluh ribu yang angkat tangan mengaku. Dahulu berblog hanyalah sekadar suka-suka untuk mengisi masa lapang buat si kaki celoteh, namun kini ada yang menjadikannya sebagai kerjaya. Buat duit dengan berblog. Tak salah pun asalkan betul jalannya. =)

Pelbagai peringkat umur yang menjadi blogger. Seawal usia 10 tahun pun sudah ada. Jangan tak percaya. Yes, memang ada. Tujuh tahun tu tak pasti pulak ada ke tidak. Disebabkan usia yang terlalu muda dan sangat terikut-ikut untuk berceloteh di media sosial, ada sesetengah blogger mentah ini tidak tahu isu apa yang perlu di tulis di blog mereka. Ramai yang suka menulis perihal diri masing-masing. Tidak salah, namun tidak patut rasanya untuk bercerita kisah kau dating pegang tangan dengan kekasih, heboh satu dunia. Tak perlu kot nak cerita kisah kau lepak rumah kekasih kau sampai lewat malam. Tak payah nak cerita kau pergi holiday dengan kekasih kau. Diam-diam sudah lah. Kau baru nak meningkat remaja dik non oi. Banyak lagi yang kau akan lalui. Belum pasti lagi dia jadi yang hala luntuk kau.

Sebelum menulis sesuatu di blog, timbang tara dulu apa kebaikan dan keburukan. Jangan disebabkan wujudnya blogger mentah yang sebegini, satu keturunan blogger dipandang serong. Entry kali ini bukan nak menghentam tapi nak bagi sedar apa yang patut kita buat sebenarnya. 

"Kadang-kadang kita perlu sentap untuk kebaikan"

Akhir kata, maaf dari hati.
Dengan penuh cinta,
Cik Yaya.

Berkurun - bercinta

Assalamualaikum semua.
tajuk entri kali ni ala-ala sweet couple pulak kan?
Sorry la dah lama dah update blog nak BW blog korang, 
tengah sakan bercinta ni.
Bercinta dengan buku, assignment, kerja dan macam-macam urusan yang nak kena selesaikan.
Belum tambah tekanan perasaannya lagi.
Hahahahahaha..

Nanti ada masa muncul lah balik Yaya dalam dunia blog ni.
maaf sekali lagi.

Day 5 - 5 foods (second entri)

okay..
entri kali ni adalah sambungan dari entri yang INI..
makanan yang seterusnya adalah....

3. BUBUR NASI

Bubur nasi juga merupakan makanan kegemaraan dan kesukaan Yaya bila tekak ni rasa dah tak boleh nak telan benda lain..
ada sesetengah orang kata dia tak suka makan bubur sebab tak kenyang then muak.
tapi kalau Yaya, tak..bagilah sebulan pun makan bubur je pun Yaya lalu..
masa Yaya patah kaki dulu, dalam 2 bulan jugak la telan bubur nasi ni..
ni je kot senang nak bagi selera..
lagi pun lepas kemalangankan..mesti kita rasa tak kuat lagi..
makan bubur nasi dengan telur masin lepas tu letak kicap sikit lepas tu ikan bilis goreng..kalau ada kangkung pun sodap..
aaaaaarrghhhhh!!! tetiba rindu bubur nasi masa duduk asrama dulu..huhu
ini juga merupakan makanan wajib bila demam..
bila demam mulala merengek nak bubur..

4.NASI AYAM

Ini lagi satu makanan yang Yaya akan mintak dan memang wajib minta bila demam selain bubur..
nasi ayam..
ye walaupun makan tak lalu dan tak habis tapi makanan ni mampu buat Yaya berselera..
mak kata "kalau demam tak sah kalau tak minta nasi ayam"..
merengek-rengek macam budak kecik..
Yaya masa demam memang sehabisnyalah nak manja..
orang sakit memang selalu nak dibelai ye dak? hehe..
so to my future husband please take note..
ekekekeke..

dan yang terakhir.....

5.KETAM

Asyik dok cerita yang kegemaran je, sekarang ceita yang tak berapa nak gemar..
ape la Yaya ni,,rugi kan..ketam yang punya sedap pun tak suka..
ye ketam memang sedap..
manis je kan..lagi2 bila buat sup...peerghh..
tapi yang buat Yaya tak rajin makan ketam sebab payah nak kopek keluarkan isinya lepas tu bila dah dapat isi, cenonet je..huhu..
jadi Yaya rela tak makan lansung dari susah nak kopek..hehe..dasar pemalas Yaya..
okay..inii sahaja untuk entri kali ni..
tunggu entri besok pula..

Day 5 - 5 Foods


Assalamualaikum...
morning semua..
ingat lagi tak tentang 10 days challenge yang Yaya join lepas tu stuck sampai day 4..
Hari ni Yaya nak bayar balik hutang walaupun sepatutnya 10 days challenge ni dah patut habis kalau ikutkan kiraan harinya..
maaf..sebelum masuk sem, demam 5 hari..
dah masuk sem pun masih tak sihat..
Alhamdulillah sekarang dah kuat..
okay..meh Yaya cerita 5 makanan yang Yaya suka makan..

1 . TAUHU BAKAR

Sekali makan jatuh cinta..
Yaya je la..tak kisah la makan dekat mana..
kali pertama Yaya makan tauhu bakar ni masa keluar dengan family makan dekat putrajaya..
lupa lah tempatnya dekat mana..
memang sedap..
dan selepas selepas itu Yaya akan mencari makanan ni dimana-mana dan mencuba..
kalau sedap boleh beli lagi kan?
yang menyedapkan tauhu bakar ni adalah tauhunya yang rangup..
bila makan tu.. krik krok bunyinya..
lagi satu kuah dia bagi dia lebih sedap..kuah ni la penting..
kalau dekat Shah Alam ni Yaya kadang beli dekat foodcourt seksyen 2..
kalau memang nak makan yang rangup, Yaya menapak la ke giant seksyen 13..
memang puashati la..

2.AYAM PENYET

haaaa... ni lagi satu makanan yang Yaya obses sangat..
tiap hari makan ni je pun boleh..
first time makan ayam penyet ni bila masuk u ni la..
beli dekat foodcourt kat sini..
sedap..
lepas tu cuba la dekat luar area2 seksyen 7 dan yang dekat la..
tiap kedai yang ada ayam penyet mesti Yaya singgah..
nak cuba..
dekat tempat yaya tak popular sangat..tu jarang jumpa tu..

okay..sampai sini je dulu entri tok pagi ni..
makanan seterusnya nanti ye Yaya cerita lagi..
nak siap-siap pergi kelas..daaaaa

Sem 3

Assalamualaikum semua..
setelah sekian lama tak menjengah blog, okay hari ni baru ada masa..
ini pun sebab dapat MC sebab sakit mata..
dah 3 hari termasuk harini..
uwaaaaaa :'(..
nak pergi kelas..
semalam badan rasa tak sedap..macam tak sihat..
takkan nak demam balik.. :'(
sebelum start sem dah demam dah 5 hari..
lepas tu sakit mata pulak..
sungguh Allah sayang.. ^_^

Okay Yaya nak kongsi sikit subjek untuk sem 3 kali ni..
disebabkan ada 2 pilihan elektif sama ada nak ambil bm atau bisnes, jadi Yaya pilih bisnes..
sebab? Sebab Yaya nak belajar lebih tentang bisnes..
oh maklumlah impian makcik ni suatu hari nanti nak jadi usahawan yang berjaya.. ^___^ Amin..
Okay.. subjek yang Yaya ambil untuk sem ni ialah..

BMP534 - KETERAMPILAN PERUCAPAN
MKT410 - INTRODUCTION TO MARKETING
MGT400 - INTRODUCTION TO MANAGEMENT
BMP532 - TEORI DAN AMALI TERJEMAHAN
BMP533 - ANALISIS WACANA
ELC500 - ENGLISH FOR ACADEMIC READING
TGC451 - INTRODUCTORY GERMAN (LEVEL II)

sempat belajar subjek elc dengan bmp534 je hari isnin tadi..lepas tu terus cuti..
takpe la..Allah dah rancang sesuatu bukan? ^_^
okay la..Yaya nak blogwalking dulu sementara masih ada mood ni..

Penting untuk semua!

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..
setelah beberapa hari Yaya tak update blog, pagi ni muncul hanya nak bagitahu sesuatu yang penting sahaja,
Yaya ada hutang lagi dengan entri iaitu 10 hari cabaran (maaf kne tunda)..
sebab? dah 4 hari Yaya demam dan tak mampu nak menghadap laptop..
semalam lepas balik klinik, badan memang panas sangat2, baring2 tetiba muntah..
Yaaa..Yaya demam memang muntah sebab badan masuk angin kan..
kemah je rasa, selalu lepas muntah abah bawak hospital masuk air tapi kali ni abah dah pergi kerja, selalu muntah2 ni terjadi masa subuh..
okay..lagi satu sebab Yaya akan meninggalkan blog buat sementara kerana Isnin depan dah mula sem baru..
yeay!!
mesti sibuk..
dengan nak handle Yayah Collection lagi..
Yayah Collection aktif seperti biasa cuma perjalanannya agak lambat la tak selaju dulu..
okay la..
itu sahaja..
Yaya nak minta maaf kalau Yaya tak singgah blog korang ye..

#sekarang ni pun masih tak baik lagi 100%..tekak masih sakit..

Day 4 - 4 Books


Assalamualaikum..
hari ni Yaya teruskan dengan cabaran hari ke-4
Buku..
Yaya ni walaupun memang suka menulis dan mengarang tapi sejujurnya yaya tak suka membaca..
ada yang cakap orang sastera ni suka baca novel..
tapi malanganya bukan Yaya..
ada jenis-jenis novel yang boleh masuk dengan jiwa Yaya..
sepanjang Yaya hidup 21 tahun ni, baru 3 novel Yaya khatam itu pun mengambil jangka masa berbulan-bulan..
sebab apa? sebab mudah bosan..jadi amik feel tu berhari-hari untuk setiap bab, kadang berapa helai je yaya baca then stop sambung hari lain..
cuma ada satu tu je la novel yang Yaya khatam start baca sampai habis..
novel keluaran fixi..

okay..panjang dah Yaya merapukan..okay antara 4 buku yang Yaya suka baca ialah:
1- Al-Quran
2 - Buku-buku agama/nasihat/pedoman
3 - Buku kraf
4 - Majalah

10 days challenge!! - day 3 - 3 songs

Assalamualaikum..
hari ni Yaya meneruskan cabaran yang ketiga iaitu 3 lagu..
setiap lagu pasti mempunyai dan membawa makna yang tersendiri buat kita..
antara banyak lagu yang bermakna, Yaya pilih 3 ni..


Cinta Kita - Teuku Wisnu dengan Shireen Sungkar
Jalan kita masih panjang
ku ingin kau selalu disini..
Biar Cinta kita subur harum mewangi 
dan dunia menjadi saksinya..
untuk apa kita membuang-buang waktu
dengan kata-kata perpisahan
Ini merupakan sebahagian lirik yang ada dalam lagu ni.. bermakna dan sangat bererti.. dalam perhubungan pasti inginkan kebahagiaan bukan? bait-bait lagu ni mampu memberi kekuatan saat anasir luar cuba pengaruh fikiran..


Rapuh - Opick
Meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadamu
namun cinta dalam jiwa hanyalah pada-Mu
Maafkan lah bila hati tak sempurna mencintaimu
dalam dada ku harap hanya 
dirimu yang bertahta
Lagu kedua adalah nyanyian Opick iaitu rapuh..salah satu lagu bila Yaya rasa "I need something"..sesuatu yang buat aku kuat dan balik pada realiti dan keinsafan..kita tak pernah lari daripada melakukan kesalahan dan dosa tapi kita masih lagi diberi peluang untuk bertaubat..jadi teruslah bertaubat dan meminta ampun kerana Allah Maha Pengasih dan Penyayang serta Maha Pengampun..


Wanita - de Hearty
Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok..
jikalau datangnya dari kayu yang bengkok
begitulah peribadi yang dibentuk..
Lagu terakhir yang Yaya nak kongsi adalah lagu wanita by de hearty.. merupakan lagu keinsafan dan semangat juga buat Yaya..hidup kena terus bersemangat..Yaya suka mengingatkan diri dengan mendengar lagu-lagu dan nasyid2 sebegini kerana Yaya kurang gemar untuk membaca..membaca boleh tapi kena ambil masa, sebab ada sesetengah orang yang boleh membaca satu buku terus habis..jadi ini adalah inisiatif Yaya untuk bagi tidak lalai daripada dunia..



blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

http://www.ayuinsyirah.my/2014/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

Assalamualaikum dan selamat berhari sabtu..
ok jom join segmen kak Ayu yang comei di atas ni..

Last Friday


Assalamualaikum semua..
See!! Dah pun hari Jumaat..
pejam celik pejam celik, cepat masa berlalu..
hari ni hari kedua terakhir yaya bekerja disini..
uwaaaa..
I will miss u la kakak..
semuanya ok tapi bila difikir balik besok hari last Yaya kerja, mula la hati tak keruan..sedih ada, suka ada..
sedih sebab berpisah la kan..sukanya sebab dapatlah rehat seminggu sebelum balik u..
Biasalah kan, setiap pertemuan pasti ada perpisahan..
Yaya ni melebih pula, macam la nanti balik kampung tak boleh nak singgah sini kan?
huhu..

10 days challenge!!! - Day 2 - 2 Film

Assalamualaikum dan selamat pagi..
hari ni Yaya meneruskan cabaran hari kedua..
Dalam banyak-banyak filem, Yaya pilih dua ni..


Pertama - Teenage Mutant Ninja Turtles yang baru juga la keluar dengan pawagam..
Ceritanya memang best walaupun masa mula tu ada rasa macam geli kot sebab penyu dia real kan..
haha...sebab tu la budak perempuan tu (lupa nama) boleh pengsan bila si Michelangelo bukak topeng dia..haha..
Kesemua ninja ni ada 4..
MICHELANGELO
DONATELLO
RAPHAEL
LEONARDO
Sebenarnya cerita ni merupakan cerita kartun kegemaran Yaya.. jadi bila diadaptasi macam ni nak juga la tengok yang real kan?
memang best dan puas hati..
Yaya ni kalau nak ajak, korang boleh ajak tengok wayang cerita seram tak pun ganas..yang romantik akan menjadi pilihan ketiga..huhuhu..
nampak sangat ganasnya kan?
haha


Kedua - Kekasihku seru..
cerita ni dah lama dah..
tapi cerita ni memang best, mantap, tip top la,.
haha..sebab ape? bagi Yaya seram juga la..
tutup2 gak la mata tu bila tengok tapi nak tengok juga..

Tiap kali nak tengok cerita, Yaya akan tengok cerita seram bagi nak didik..didik supaya tak takut..
yaa..dan ia menjadi..
semakin kurang takutnya bila tengok cerita seram ni..
selalu yang yaya tengok, cerita seram thai, korea..kan seram kan?
huhu..
kita tunggu besok pulak.. -3 songs-

10 days challenge!! ~ 1 picture

Assalamualaikum dan selamat pagi..
bila di usha balik post lalu, baru Yaya perasan yang Yaya tak start lagi untuk cabaran ini..
baiklah..
kita mula dari hari ini okay semua..


Baiklah.. setiap orang ada gambar dan cerita yang tersendiri..
tahu tak tempat ni?
siapa tahu angkat tangan..
gambar tu bukan Yaya punya..yaya pinjam je..
sebenarnya Yaya teringin sangat nak pergi sana sebab Yaya merupakan seorang yang sangat obses dengan lavender..
Ya.. sebab lavender wangi..bau dia yaya dapat terima..
sebab lavender ungu..
sebab lavender dan lavender..
huhu..
harap suatu hari nanti dapat pergi juga..amin..
perancangan untuk berbulan madu..hehe >_<

Jubah Breastfeeding






PROMOSI RAYA HAJI !!!
dapatkan jubah Aneesa untuk kepuasan anda..
~ sesuai untuk ibu menyusukan anak (zip dihadapan)
~ Mudah mengambil wuduk (zip ditangan)
~ material satin yang berkualiti tinggi..

lihat feedback customer yang sudah membelinya di link dibawah 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1458415274419950.1073741835.1445155909079220&type=3

==============================================
STOCK SANGAT TERHAD KERANA KAMI MENERIMA ORDER BERPULUH SETIAP HARI..

DAPATKAN SEMENTARA STOCK MASIH ADA..
==============================================

Assalamualaikum..
begitulah promosi yang sedang berlangsung dan yang telah diwar-warkan di facebook dan juga di page Yaya..
sekarang ramai ibu-ibu yang mencari baju yang ada zip depan sebab senang nak menyusukan anak kan? tak lah perlu selak-selak baju lagi..
jubah Aneesa ini juga sesuai untuk ibu mengandung dan yang tak mengandung pun boleh pakai..
material sangat cantik..
jom2 pakat ramai2 datang serbu okay..
pelanggan sangat berpuas hati dengan jubah ni..
boleh dikatakan tak rugi lah membeli..
kalau ada nak bertanya boleh ws je Yaya k.. 016-3348239

Selasa terakhir


Assalamualaikum..
hari ni hari selasa yang terakhir..
bila dihitung lagi 4 hari je akan berkhidmat di MWCOM technologies..
tapi bila biar masa berlalu, kejap je rasanya..
uwaaaaa...

okay..
kerja special harini, kak Ita suruh setelkan pasal antivirus..
photostat kod no, lepas tu letak dekat setiap sampul..
lepas tu letak kat display..
best..
dengan lajunya Yaya buat..
tapi lenguh jugak la..huhu..

okay..jom borak sikit tentang antivirus yang selalu dicadangkan oleh kedai kami..
"QUICK HEAL"..
antivirus ni lebih ringan daripada antivirus jenama kaspersky..
Yaya dah 2 tahun pakai..
pendapat Yaya, bagus dan mudah..
memang tiap kali renew la Yaya guna antivirus ni gamaknya..huhu

10 days challenge!!


Assalamualaikum dan selamat pagi..
Tengah blogwalk tadi lepas tu terbaca entri Akak Ayut post pasal 10 days challenge yang diambil daripada blog kak Sally.. Yaya pun minat la nak jugak cabar diri..
ecececeh..
sekurang-kurangnya blog ada entri dan ada benda menarik kita nak cerita..
korang nak join? jom la..

"Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme"

Assalamualaikum..


Jom join..
Klik banner diatas..

Last Monday


Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
tengok tajuk entri ala-ala entri sedih je..
Isnin yang terakhir..
terakhir disini..
again.. :'(
Dulu dah pernah sekali tapi kali ni rasanya lain sikit..
berat nak meninggalkan kakak sebelah ni yang selalu membuli dan dibuli..
kakak yang selalu layan karenah yaya yang kuat makan ni..
hari ni macam biasa cuma yang sweetnya kak ita teman aku puasa sekali..
alolo..

Jubah Breastfeeding

Nak cari jubah yang sesuai untuk wanita mengandung?
Mudah untuk ibu menyusukan anak kerana anak zip dihadapan dan mudah untuk dibawa untuk solat kerana ada zip ditangan..

Tidak panas dan selesa..dapatkannya satu untuk anda hari ini..






Idea untuk Sarapan..


Assalamualaikum semua..
Okay memalam ni Yaya nak share salah satu idea utk sarapan pagi korang..tak kisah sebenarnya nak buat utk sarapan atau makan bila-bila masa..
asyik buat benda yang sama je kan?
kali ni jom cuba benda yang lain yang baru..
senang dan mudah dan kelihatan menyelerakan..
selamat mencuba ^_^

Customer comei




Assalamualaikum korang semua..
kali ni Yaya nak share gambar yang telah di tag di facebook Yaya..
salah seorang customer Yaya @ Yayah Collection yang sedang mengenakan Palestin Shawl..
Shawl ni special lebih sebab setiap pembelian, RM5 akan disumbangkan kepada tabung kecemasan GAZA.
jom MEMBELI SAMBIL MENDERMA.. ^_^
kalau korang berminat boleh la usha page niaga Yaya dekat sidebar ni..tak pun terus je ws yaya ki..016-3348239

Lumpuhkan Ingatanku

Jangan sembunyi

Ku mohon padamu jangan sembunyi
Sembunyi dari apa yang terjadi
Tak seharusnya hatimu kau kunci

Bertanya, cobalah bertanya pada semua
Di sini ku coba untuk bertahan
Ungkapkan semua yang ku rasakan

Kau acuhkan aku, kau diamkan aku
Kau tinggalkan aku

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Jangan sembunyi
Ku mohon padamu jangan sembunyi
Sembunyi dari apa yang terjadi
Tak seharusnya hatimu kau kunci

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Hapuskan memoriku tentang dia
Hilangkanlah ingatanku jika itu tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Hapuskan memoriku tentang dia
Hilangkanlah ingatanku jika itu tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Lumpuhkanlah ingatanku, hapuskan tentang dia
Ku ingin ku lupakannya

Kau acuhkan aku, kau diamkan aku
Kau tinggalkan aku

Tudung labuh VS Aurat

 

Assalamualaikum..
semoga kita semua dalam redha Yang Maha Esa..
sebelum memulakan entri kali ni, pertama kali Yaya nak minta maaf kepada tuan punya gamba, nak pinjam ye dan kedua Yaya nak minta maaf jika entri kali ini buat pembaca tersinggung dan sakit hati dan tidak puas hati. Maaf sekali lagi.

Cuba lihat dan bezakan gamba diatas. Bezakan tudung mereka.
Yang satu bertudung bulat labuh dan Diana Amir pula memakai shawl labuh. Memang berbeza tapi mereka dalam satu misi yang sama iaitu menutup aurat.
terdapat segelintir masyarakat yang berfikiran bila memakai tudung bulat labuh seperti gambar pertama, baru mereka kelihatan menutup aurat dengan sempurna. Kenapa? kenapa bila bertudung labuh sebegitu sahaja dilihat menutup aurat? Maaf berkata, memang benar bertudung labuh sebegitu kelihatan cantik dan lebih indah. Sejuk mata memandang, manis bukan? tapi ada sesetengah muslimah yang tidak boleh memakai tudung sebegitu, mungkin mereka tidak biasa, tidak selesa..namun mereka masih cuba menjaga aurat mereka dengan pemakaian seperti Diana Amir itu.
Bertudung labuh atau bershawl labuh atau apa sahaja bentuk dan gaya tudung anda, tidak mengapa yang penting menjaga aurat dan janganlah sampai berlebih-lebihan. Kita sebagai muslimah tahu apa yang kita pakai. Kita ada cara kita yang tersendiri untuk menutup aurat bukan? 
Bila dia nak pakai tudung labuh yang menutup aurat, jangan paksa dia..jangan paksa dia pakai apa yang dia tak boleh, biar dia pakai mengikut keselesaan dia yang penting menutup aurat.
Yaya sebagai perempuan, yaya paham..ada sesetengah perempuan bila ada something yang menghalang cara pemakaian kami, kami akan rasa moody..lagi2 tudung..
Jadi sila hormat dengan apa yang kami pakai. Tak semua orang sama. Kau tak boleh minta Azura untuk jadi seperti Aminah bukan? (contoh)..

#apa yang Yaya tulis dalam entri ini merupakan pendapat Yaya. Jika tersalah kata dan bicara, Yaya memohon maaf pada semua.

Nak bahagia tapi tak sanggup derita

   
 

Assalamualaikum dan selamat petang...
Semua orang nak bahagia bukan?
Tipulah kalau tak nak tapi ada sesetengah yang tak mahu derita.
Bila Allah uji sikit-sikit sudah melatah.
tu baru uji-uji manja je tu..
belum berat lagi..
Semoga kita kuat.
Kuat dengan ujian Allah demi mengecap kebahagiaan yang abadi ^_^


Hukum mengiringi jenazah

Sunat bagi lelaki mengikut jenazah dan mengiringinya hingga ke kuburnya. Disunatkan supaya tidak pulang melainkan selepas mayat selesai dikebumikan.
Perempuan tidak disunatkan untuk berbuat demikian. Bahkan, perbuatan itu menyalahi sunah dan wasiat Rasulullah SAW. Bukhari dan Muslim meriwayatkan, daripada Ummu 'Atiyyah RA katanya: "Kami telah dilarang daripada mengikuti (mengiringi) jenazah. Namun, larangan itu tidak dikuatkan ke atas kami (tidak sampai ke tahap diharamkan)."

Sumber : Bahagian Addin, halaman 26. Harian Metro Rabu 20.8.2014

MEMBELI SAMBIL MENDERMA


Assalamualaikum semua dan selamat pagi..
lama rasanya meninggalkan blog disebabkan sibuk dengan tempahan2 daripada pelanggan..
"PALESTIN SHAWL" merupakann inisiatif Yaya dan kita semua untuk membantu rakyat palestin yang sedang memerlukan..
meh Yaya bagi details shawl ni

~ diperbuat daripada chiffon berkualiti tinggi..
~ mudah dibentuk
~ labuh dan lebar
198cm x 70 cm
~ end curve

harga : RM35 EXCLUDE postage

RM5 akan disumbangkan kepada Tabung Kecemasan GAZA dengan setiap pembelian

berminat boleh pm @ whatsapp 016-3348239







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...